Dragan Bjelogrlić

   
 

ostalo

 

AKCIJE : AMBSADA SAD U BEOGRADU

Ambasada SAD uvodi biometrijski program za sve putnike u SAD

Ambasada SAD uvodi novu proceduru od 7. juna po kojoj ce svi posetioci SAD prilikom intervjua za vizu biti obavezni da daju i digitalne otiske sa oba kažiprsta. Ovaj proces ce se ponavljati prilikom podnošenja molbe za svaku buducu vizu. Osobe koje trenutno imaju važece vize ne treba da daju otiske prstiju u ovom trenutku i njihove vize ostaju važece. U skladu sa propisom Kongresa SAD o pojacanoj bezbednosti granica i reformi politike izdavanja ulaznih viza sve americke ambasade i konzulati širom sveta obavezni su da prikupljaju digitalne otiske prstiju osaba koje putuju u SAD. Ovaj program ce se realizovati u potpunosti do oktobra 2004. godine. Ambasada SAD u Beogradu se na ovaj nacin pridružuje mnogim americkim ambasadama u Evropi i širom sveta koje vec primenjuju ovaj program.
Otisci prstiju šalju se imigracionim službama SAD. Osoba koja ulazi u SAD preko bilo kojeg granicnog prelaza na
aerodromima ili na moru, morace da prilikom ulaska još jednom da otiske prstiju koji ce se uporediti sa otiscima datim prilikom intrevjua za vizu.

Otisci sa desnog i levog kažiprsta uzimaju se pomocu skenera bez upotrebe mastila. Citav proces traje par sekundi.
Svi podnosici molbe za vizu moraju da daju otiske prstiju izuzev tri kategorije: a.) deca ispod 14 godina starosti; b.)
podnosioci molbe od 80 ili stariji od 80 godina i c.) službenici stranih vlada ili medunarodnih organizacija na službenim putovanjima.
Ambasada SAD se zahvaljuje svim podnosiocima molbe za vizu na strpljenju i razumevanju novih mera bezbednosti.
Ukoliko podnosilac odbije da ostavi otiske prstiju, molba za vizu smatrace se nekompletnom i kao takva nece biti obradena.
Molba se može reaktivirati ako podnosilac odluci da da otiske prstiju.

   
 
 © 2006 Dragan Bjelogrlić | LIČNI PODACI | FILMOGRAFIJA | MEDIJI | GALERIJA | OSTALO | KONTAKT