Dragan Bjelogrlić

   
 

mediji : politika

 

EKSKLUZIVNO: DRAGAN BJELOGRLI Ć NA RAI UNO

FILM ZA UZBURKANE DUHOVE

Naš glumac u „Srce u bezdanu“ zbog kojeg su za danas u Sloveniji zakazani protesti a u Italiji izazvane polemike između levice i desnice

 • UZBURKANI DUHOVI

I Italiji se poslednjih desetak dana govori samo o ovom filmu i procene su da će oboriti sve rekorde gledanosti jer je kontroverzan. Očekuje se da će po njegovom večerašnjem i sutrašnjem emitovanju tek uslediti burne reakcije. Prvi put u istoriji filma govori se o temi o kojoj se do sada nije govorilo. Uz to, sada nisu partizani ti koji su glorifikovani, umiveni ,lepi i dobri, a fašisti svi ružni i zli...

 • KAKAV JE BIO VAŠ MOTIV DA PRIHVATITE OVAKVU ULOGU?

Krajnje profesionalan jer je ova uloga veliki glumački izazov. Još na prvom razgovoru, reditelju Albertu Grinu odmah sam predočio da smatram da je to, kako je napisano, previše ideološki obojeno i da nevidim nikakav razlog da igram takav „crno-beli lik“, lik bez krvi i mesa, u filmu u kojem je sve inače crno i belo. Reditelj je moje primedbe uvažio, zaintrigirale su ga pa smo mnogo šta promenili u liku glavnog negativca i u scenama u kojima ja igram. Potvrda da se držao dogovora jeste i ono što je pre neko veče u političkoj emisiji „Porta-porta“, na Rai Uno, Negrin izjavio. To je: „Sa srpskim glumcem Draganom Bjelogrlićem dogovorio sam se da napravim intimnu dramu a ne politički pamflet“. Šta je zaista radio videćemo večeras i sutra.

 • MOŽE LI IPAK, NAŠIM ČITAOCIMA DA PREDOČIMO KAKAV JE KONAČNO VAŠ LIK U OVOM FILMU?

Igram partizanskog komadanta Novaka, Slovenca, koji oslobađa svoje mesto i faktički progoni Italijane, ali tako da svoj lični problem prebacuje na opšti plan. On je, po dolasku fašista u Istru, kao komunista bio mučen na robiji, a sa druge strane, imao je na ličnom planu veliku dramu. Ostavila ga je žena italijnka i odvela sina za kojim on bezuspešno traga. Dakle, Novak svoju ličnu osvetu prebacuje na opštu...

 • POVRATAK PARTIZANSKOM FILMU?

Imao sam već „partizanskih filmova“ ali sam tada igrao heroje ali sada sam antiheroj. U „Bošku Buhi“, „Velikom Transportu“ rodonačelnika tog žanra u Jugoslaviji – Veljka Bulajića- seriji „Baza na Dunavu“ bio sam pozitivac.

 • U HRVATSKOJ ŠTAMPI LETOS SE MOGLO PROČITATI DA JE „SRCE U BEZDANU“ ZAPRAVO BERLUSKONIJEVA OSVETA TITU, A U ITALIJANSKOM „IL VENERDIJU“ DA FILM ČAK MOŽE IZAZVATI DIPLOMATSKE SKANDALE?

Zaista ne bih voleo da zvučim maliciozno, ali meni je sve to zvučalo veoma zabavno. U poslednje vreme su stalno Srbi neki negativci, a sada su se Slovenci „uzjogunili“ jer su oni u ovom filmu u toj poziciji. Dok se snimao ovaj film, u Sloveniji je đurićev film „Kajmak i marmelada“, u kojem igram jednu od glavnih uloga, obrao je sve rekordne gledanosti pa su me slovenački novinari razočarano pitali, zašto samja koga oni toliko vole, sada pristao na ovakvu ulogu!?

 • I ŠTA STE IM ODGOVORILI?

Odgovorio sam u šali: „Da su Italijani angažovali nekog vašeg on bi poput većine slovenačkih glumaca to odigrao disciplinovani i kako piše, i stvarno bi ispao negativac. Ovako sam ja, odbranivši taj lik, odbranio i Sloveniju. Slovenci mirno spavajte, ja vas branim“

 • GLUMCA BJELOGRLIĆA U POSLEDNJE VREME U DOMAĆIM FILMOVIMA VIĐAMO SAMO U VRSNO ODIGRANIM EPIZODNIM ULOGAMA. BJELOGRLIĆ PRODUCENT SE POVUKAO, A DA LI SVEMU TOME SMETA BJELOGRLIĆ VLASNIK ČASOPISA? JE LI TO PREVIŠE ZA JEDNOG ČOVEKA, DA LI GLUMA TRPI?

Pa, trpi. Koliko dobijam na jednoj strani zato što širim interesovanjai polja delovanja, što je ideja mog karaktera, na drugoj strani naravno da gubim. Kod filmskog sveta izazivam vam konfuziju. Ljudi više neznaju kako da me posmatraju. Da li kao glumca koji će biti i producent njihovog film, ili nekako drugačije. Iz tih razloga sam se kao producent malo odmorio poslednje vreme. Odmorio sam se i kao filmski glunac. Desetak godina nisam radio na televiziji i onda sam uradio dve mega TV serije“Mješoviti brak“ i „Crnu hroniku“ koja se sad emituju.

 • A POVRATAK POZORIŠU?

Posle 7-8 godina odsustva, ove ću godine raditi i u pozorištu, ali sam se obavezao da o tom projektu još ne govorim. Mislim da su pauze koje nastaju u radu veoma dobre i potrebne. I za pozrište i za film. Da mogu da se disciplinujem, pravio bi čak i veće pauze, da se još više zaželim glume a publika mene. Osim pojedinih holivudskih, nisam siguran da postoje glumci koji su toliko interesantni da bi stalno imali velike filmske uloge i da ih publika obožava.

 • PRIMEĆUJEMO DA JE VAŠIM ŽIVOTNIM I PROFESIONALNIM SAZREVANJEM SADA DRAMSKO U VAŠIM ULOGAMA U PRVOM PLANU?

Činjenica je da su moji glumački počeci bili vezani za malo lakši žanr i da sam mogao da prerastem više u komičara nego u dramskog glumca. Odrastajući i promišljajući o svojim glumačkim odlukama očigledno sam vukao ka drami, a posledice toga su ponude za dramske, karakterne uloge i ono što je posebno zanimljivo i za uloge anti heroja, simpatičnih negativaca.

 • ZAHVALJUJUĆI FILMOVIMA „LEPA SELA LEPO GORE“ I „RANE“ KOJIMA STE VI BILI PRODUCENT I U KOJIMA STE GLUMILI, OTVORILI SU VRATA ZAPADA I REDITELJU DRAGOJEVIĆU I VAMA?

Ta dva filma, i nezaboravimo treći „Rat uživo“ Darka Bajića , meni su primer toga da kad se nečemu posvetiš svim svojim bićem, rezultat dođe na svim planovima. U ovom slučaju i glumački i producentski. To su za mene najznačajnija iskustva u protekloj deceniji sazrevanja i nije slučajno da sam ulažući sebe u njihov producentski nastavak, napravio i neke od svojih najboljih uloga.

 • SAD KAD SE DRAGOJEVIĆ VRATO JE LI BILO REČI O TOME DA PONOVO NAPRAVITE KAKAV ZAJEDNIČKI, DOBITNIČKI TIM?

Dragojević je po dolasku iz Amerike čvrsto rešio da sam sebi bude producent, bar u prvom filmu koji bude radio a uradio je „Anđele 2“. Neznam kakvi su mu planovi za u buduće, o toj temi nismo razgovarali ali često razgovaramo o nekim mogućim projektima. Siguran sam da Dragojević još nije snimio svoj najbolji film. Verujem da će ga snimiti, a voleo bih da i ja budem njegov deo.

Dubravka Lakić

   
  POVRATAK NA STRANICU MEDIJI
   
 
 © 2006 Dragan Bjelogrlić | LIČNI PODACI | FILMOGRAFIJA | MEDIJI | GALERIJA | OSTALO | KONTAKT